Elementet e një falje të mirë të kompanisë.

Më 4 prill, Dennis Muilenburg, CEO i Boeing, u përball me një detyrë gati të pamundur: Ai duhej të kërkonte falje për dy rrëzimet e avionëve 737 Max, një në tetor 2018 dhe një në mars 2019, që së bashku vranë 346 pasagjerë dhe ekuipazhin. Gjykata e opinionit publik e kishte shpallur tashmë Boeing fajtor; tani Muilenburg duhej të fitonte besimin e publikut. Në një farë mënyre, ai duhej të zotëronte rolin e Boeing në të dy katastrofat, ndërsa gjithashtu të bindte publikun se kompania do të bënte më mirë në të ardhmen.

Është një sfidë e pa lakmueshme dhe udhëheqësit e tjerë kanë provuar sukses të përzier. Shumë shpesh, këto deklarata hasin si retorikë të zbrazët – duke thënë atë që pritet pa e kuptuar atë me të vërtetë, duke bërë justifikime ose duke fajësuar të tjerët për atë që nuk shkoi mirë. Jo vetëm që faljet e ngurta dhe të pa plota nuk arrijnë të rregullojnë marrëdhëniet me palët e interesuara, ato mund t’i bëjnë gjërat edhe më keq. Në të vërtetë, përgjigja fillestare e Muilenburgut u takua me rezistencë dhe bëri pak për të mbytur humbjen e besueshmërisë. (Ai kërkoi falje kohët e fundit.)

Për të fituar besimin e humbur, është e rëndësishme të kuptoni një të vërtetë themelore në lidhje me faljet: Kur ndodh diçka e keqe, së pari duhet të vendosni nëse një falje madje është e garantuar – ndonjëherë falja nuk është strategjia më e mirë. Nëse kërkohet falje, kompanitë duhet të përgjigjen në tre pyetje kryesore për të krijuar siç duhet përgjigjen: A e themi të vërtetën? Në emër të kujt po veprojmë? Si përfitojnë veprimet tona për ata që na besojnë? Për të ndihmuar drejtuesit qe të jenë më të përgatitur për të folur me palët e interesuara në momente të vështira, ne shpjegojmë këtë proces më poshtë.

Burimi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*