Menaxherë, mos lejoni që lista juaj e detyrave t’ju shpërqëndrojë nga drejtimi i ekipit tuaj.

 

Ashtu si të gjithë të tjerët, menaxherët duhet të bëjnë gjërat çdo ditë. Por, kur menaxherët përqëndrohen shumë në listat e tyre të detyrave, ata nuk mund të kenë kohë të mjaftueshme për të zhvilluar dhe frymëzuar punonjësit e tyre. Nëse po përpiqeni të balanconi punën tuaj individuale dhe punën e udhëheqjes së ekipit tuaj, rivendosni prioritetet tuaja. Kërkoni liderë që gjejnë këtë balancë dhe pyesin se si e bëjnë këtë. Ju gjithashtu mund t’u kërkoni atyre informacione për përpjekjet tuaja. Përdorni reagimet për të menduar se si mund t’u jepni punonjësve atë që kanë nevojë, nëse zhvillon biseda të rregullta për zhvillimin e karrierës, duke ndaluar të pranojë përpjekjet e një kolegu ose mbylljen e laptopit tuaj për t’u fokusuar në takimet ballë për ballë. Gjatë disa javëve të ardhshme, njoftoni kur ndjeni një detyrë ose një afat që tërheq vëmendjen tuaj nga një raport i drejtpërdrejtë. Kujtojuni që të përqendroheni te njerëzit që po udhëheqni – do të jeni në gjendje të ktheheni së shpejti në listën tuaj të detyrave.

 

Përshtatur nga “Pse udhëheqësit me efikasitet të lartë dështojnë“, nga Rebecca Zucker.

 


 

Shkoni në shtëpi në fillim dhe shpenzoni pak kohë në hobi juaj.

Kur nuk bëjmë kohë për hobi, jeta jonë profesionale paguan një çmim. Pse? Tre arsye. Së pari, hobi zgjon kreativitetin tonë. Është e vështirë të dalësh me ide të reja në punë, kur truri ynë është i mbushur me caqe dhe afate. Një hobi krijues ju tërheq nga kjo duke ju dhënë një kanavacë bosh dhe hapësirë mendore për të bërë lidhje. Së dyti, hobi ofrojnë një perspektivë të re. Një pjesë e daljes së ideve është imagjinimi se si njerëzit (thonë, konsumatorët) do të reagojnë ndaj tyre. Nëse shkruan, bojë ose bën muzikë, ndoshta ju jeni përdorur për të menduar se si një lexues ose një dëgjues do të përjetojë punën tuaj. Silleni atë mentalitet edhe në punën tuaj. Së fundmi, hobi rrit besimin. Kur një projekt i vështirë ndjeheni i dekurajuar, marrja e një ore për një hobi mund të rrisë besimin dhe disponimin tuaj. Përdorni këtë nxitje për të trajtuar projektin me vendosmëri të freskët.

Përshtatur nga “Pse duhet të punosh më pak dhe të kalosh më shumë kohë në hobi“, nga Gaetano DiNardi.

Presidenti i Nderit të IPPM-së, Prof. Dr. Arben Malaj, mbi financat e pushtetit vendorë.

 

 

Nga konferenca sot për financat e pushtetit vendorë, disa refleksione rreth sfidave të pushtetit vendorë (Draft Artikull). Kryetarë bashkie të qytetarëve dhe për qytetarët, jo më kryetarë bashkie të kryetarëve të partive. Sot demokracia në niveli vendore është e cënuar rëndë sepse kryetarët e bashkive në 61 bashki janë kryesisht jo kryetarë të qytetarëve por kryetarë të kryetarëve të partive të tyre. Ata kanë sot më shumë pushtet politik dhe ekonomik por edhe më shumë presion dhe mundësi keq-përdorimi.

1. Reduktimi i deficitit demokratik imponon decentralizimin e disa funksione dhe shërbimeve jetike. Autonomia e bashkive dhe financat e tyre publike nuk janë qëllim në vetvete por duhet të konsolidojnë demokracinë duke ju shërbyer sa më mirë qytetareve të tyre nëpërmjet cilësisë së funksioneve dhe shërbimeve publike, në jetën e tyre të përditshme, ku kontakti i parë janë bashkitë.

2. Qeverisja vendore në disa bashki është e bazuar kryesisht tek gjobat dhe penalitet se sa tek rritja e barazisë së mundësive sidomos në punësim apo për të bërë biznes të ndershëm.

3. Është hedhur në kompjuter, duhet ta paguash kjo është përgjigja arrogante kur qytetarët ankohen për masa administrative dhe gjoba të padrejta.

4. Qytetarët nuk kanë votuar “kompjuterat” por për politikanët. Kompjuterat përpunojnë të dhëna, për saktësinë dhe përpunimin e tyre, përgjegjësi mbajnë punonjësit.

5. Masa e bllokimit nuk duhet të jetë më e madhe se shuma e detyrimit dhe penalitetit. Ankesa e parë duhet të jetë administrative mundësisht online, përgjigja brenda disa orëve dhe pastaj ti hapet rruga bllokimit të llogarive. Qytetari njoftohet online për bllokimin e llogarive bankare dhe jo ta marr vesh në mes të një ciklit biznesi. Kjo është A-ja e një qeverisje të përgjegjshme.

6. Sot pushteti vendore nuk korrigjon deformimet e qeverisjeve qendrore por është thjeshtë një zgjatim dhe një barrë e rritur e keq qeverisjes tek qytetarët.

7. Kryetarët e bashkive në kushtet e rënies së të ardhurave po konkurojnë midis tyre për të “shpikur tarifa, taksa dhe gjoba që po u rëndojnë padrejtësisht qytetarëve.

8. Taksa për shkollat e Bashkisë së Tiranës është jo kushtetuese dhe duhet anulluar menjëherë, bile shuma e marrë në mënyrë kushtetuese deri tani, duhet njohur si detyrime të parapaguar padrejtesisht nga banoret dhe taksapaguesit e Tiranës dhe tju zbritet nga pagesat e taksave vendore të viteve të ardhshme.

9. Tirana meriton të ketë logjistikën më të mirë arsimore, duhet të eleminoj klasat e mbingarkuara apo kushtet jo te mira fizike të çerdheve, kopshteve, qendrave shëndetësore por Bashkia e Tiranës duhet ta bëj këtë duke zbatuar parimin bazë në çdo shtet demokratik, që investimet për arsimin dhe shëndetësinë financohen nëpërmjet taksimit të përgjithshëm.

10. Bashkia e Tiranës në vend që të mbingarkoj dhe varfëroj me taksë antikushtetuese qytetarët, duhet te përdor autoritetin e 34 deputetëve të Tiranës, që kur miratohet buxheti i shtetit të vendoset një zë buxhetor i veçantë brenda buxhetit të ministrisë së arsimit në masën e detyrimit vjetor të PPP-ve. PPP-të duhet të identifikohen, projektohen dhe implementohen nëpërmjet konkurencës së lirë, transparencës maksimale dhe zbatimit strikt të parimeve të përzgjedhjes së investimeve publike në nivel vendorë dhe qëndrorë.

11. Kryetarët e bashkive mund ta kishin imponuar qeverinë që në paketën 2 miliardë euro për Partneritet-Publik-Privat të mos ishte thjeshtë apo kryesisht për rrugët, por ta fillonin me elementët jetike ku qytetarët e tyre vuajnë dhe meritojnë të mbështeten më mirë me investime publike në elementët kritikë të jetës së tyre të përditëshme.

12. Shumë bashki vuajnë sot nga barra e rëndë e borxheve të trashëguara ndaj bizneseve private, qeveria siç rriti kufijtë e borxhit publik nga 60 % deri rreth 72 % të PPB-së që duhet të kishte “ blere” nëpërmjet instrumentave afatëmesme dhe afatëgjatë të borxhit publik edhe boxhin e bashkive ku për shkak të borxheve të trashëguara ato kanë ulur ndjeshëm cilësinë e funksioneve dhe shërbimeve publike që ju ofrojnë qytetarëve të tyre.

13. Shumë bashki kanë jo vetëm disa miliarda lekë detyrimeve të papaguara, por kanë krijuar dhe mbajnë të pa pasqyruara/të fshehëta shuma akoma më të mëdha, pasi duke bërë këtë ata kanë përfitime jo të vogla elektorale.

14. “Kreditorët/Borxhëdhënësit ”e pa paguar vetëm nqs kanë përfituar fituar jo ligërisht, jo me konkurencë reale, mund të presin ti marrin këto para kur kryetarët e bashkive, njëkohësisht edhe kryetarë real të tenderave apo ppp-ve, do kenë mundësi.

15. Kryetarët e bashkive kanë interes edhe elektorale ti rrisin zinxhirët e borxheve dhe ti paguajnë sa me vonë ato. Kjo edhe sepse këta borxhdhënës pjesë e një listë të gjatë pritje mund të shndërrohen lehtësisht në ” ushtarë elektorale” të kryetarëve të bashkive që kanë futur në borxh.

16. Format e angazhimit të ushtarëve elektorale të “borxhdhënësve në listë pritje” fillon nga ndikimi i tyre tek punonjësit dhe të afërmit, nga frika se një kryetar tjetër duke ndjekur rrugën ligjore mund ti shtyj për një kohë pritje më të gjatë.

17. Përballë këtyre risqeve jo vetëm potenciale të ushtarëve elektorale të “borxhdhënësve në listë pritje” janë të gatshëm të japin jo vetëm” jetën” që kryetari borxhmarrës të rizgjidhet me çdo cmim. Kjo e cënon dhe dëmton demokracinë.

18. Falementimi ligjorë i bashkive i bën publik dhe të qartë përgjegjësit ligjorë dhe politik. Votuesit meritojnë transparencë për përgjegjësit e përkeqësimit të cilësisë dhe mungesës të funksioneve dhe sherbimeve publike.

19. Falimentimi i bashkive mund të sjellë efekte pozitive në demokratizimin e pushtetit vendorë pse jo të krijoj efektin pozitiv spill-over në të gjithë vendin.

Gjatë ndryshimit organizativ, pyesni punonjësit se çfarë i shqetëson.

Nëse dëshiron të udhëheqësh një ndryshim të suksesshëm organizativ, duhet të komunikosh për ndryshimin empathetikisht. Dhe kjo do të thotë të zbulosh sesi ekipi yt ndjen dhe rreshton emailet dhe takimet tuaja me shqetësimet e tyre. Krerët që nuk e marrin këtë hap rrezikojnë të tjetërsojnë punonjësit e tyre, të cilët tashmë mund të ndjehen nervoz ose skeptik. Pra, bisedoni me anëtarët e ekipit tuaj për atë që po ndodh dhe pse.

Pyesni atë për të cilën ata janë të shqetësuar dhe çfarë lloj përmirësimesh do të donin të shihnin. Dëgjoni me vëmendje, dhe pastaj përdorni komunikimet tuaja për të adresuar atë që keni dëgjuar. Përsëriteni këto hapa gjatë secilës frazë të ndryshimit, kështu që ju mund të matni se si ndjenjat e njerëzve ndryshojnë me kalimin e kohës. Qëllimi është të siguroheni që të gjithë të ndjehen të përfshirë dhe të dëgjuar.

Gjithashtu duhet të jeni sa më transparente për ndryshimin që është e mundur. Është e mundshme që ju do të duhet të mbani disa detaje rreth asaj se si dhe pse private, por duke qenë i hapur do të ndërtojë besimin dhe kredibilitetin.

Përshtatur nga “Sekreti për drejtimin e ndryshimeve organizative është empatia“, nga Patti Sanchez.

 

Dëshironi të lexoni më shumë libra? Lexoni telefonin tuaj më pak.

 

Ndoshta mendoni se nuk keni kohë të mjaftueshme për të lexuar libra. Por, konsideroni sa tekste, email, dhe tëeete që lexoni çdo ditë – dhe sa kohë do të fitonit duke ndërprerë disa nga ato nga jeta juaj. Duke qënë më pak të varur ndaj telefonit tuaj mund të të ndihmojë. Lëvizni të gjitha aplikacionet nga ekrani kryesor në mënyrë që telefoni juaj të jetë bosh kur ta hapni. Nëse ekrani juaj është plasaritur, lini atë në këtë mënyrë. Dhe për një sfidë të vërtetë, mbani karikusin tuaj në bodrum (ose kudo që mund të arrini). Tjetra, ndërroni zakonet tuaja të leximit. Në vend që të përdorni një iPad, provoni libra prej letre. Ata ju zhytin në histori, ata tregojnë atë që po i lexoni të tjerëve – dhe më mirë nga të gjitha, ato nuk ju pengojnë me mesazhe me tekst. Për të motivuar veten, mos harroni: Hulumtimet kanë treguar se leximi na bën më të ndjeshëm, më të dhembshur dhe më mirëkuptues..

Përshtatur nga “8 Ways to Read the Books You Wish You Had Time For“, nga Neil Pasricha.

Të punosh për një Shef, qëllimet e të cilit janë joreale.

 

Duke punuar për një menaxher me pritjet joreale mund të ndjeheni sikur jeni duke u ngritur për të dështuar. Por ka disa qasje që mund të merrni për të marrë reagimet dhe drejtimin që ju nevojitet. Nëse menaxheri juaj përcakton shumë qëllime të larta, krijoni disa plane veprimi dhe kërkoni cila është më e afërt me atë që kanë në mendje. Përdorni përgjigjen e tyre për të drejtuar bisedën drejt një versioni realist të qëllimit. Ju mund të keni nevojë të përsërisni planin, por ky proces mund të ndihmojë në ndërtimin e besimit në të dy anët. Nëse shefi juaj injoron realitetin praktik të asaj që ata duan të bëjnë, e pranojnë qëllimin pa etiketimin e saj si joreale. Diskutoni shqetësimet tuaja, si dhe atë që ka dhe nuk ka punuar në të kaluarën, dhe pyesni shefin tuaj se çfarë duhet të jenë hapat e ardhshëm. Dhe mbani mend se ju dhe menaxheri juaj ndoshta jeni në anën e njëjtë, edhe nëse nuk ndiheni kështu. Qëndroni të qetë dhe i kushtoni vëmendje qasjes së shefit tuaj.

 

Përshtatur nga “How to Work for a Boss Who Has Unrealistic Expectations“, nga Liz Kislik.

3 pyetje për të të mbajtur të fokusuar në një punë të re.

 

Muajt e parë në një punë kanë një ndikim të madh nëse keni sukses. Shumë njerëz kanë vështirësi të vendosin se ku ta përqendrojnë energjinë e tyre më herët, prandaj përdorni tre pyetje për t’ju udhëhequr.

“Si do ta krijoj vlerën?” E di se çfarë pritet prej jush, ku dhe kur përparimi yt do të vlerësohet. Konsideroni interesat e të gjithë aktorëve (jo vetëm shefit tuaj), dhe mbani në mend se përgjigjja e pyetjes mund të ndryshojë me kalimin e kohës.

“Mbështetja e të cilit është kritike?” Kompania ka një peisazh politik – mësoni të navigoni. Mësoni se kush ka pushtet dhe ndikim dhe pastaj ndërton aleanca me ta. Nëse ju mund t’i ndihmoni ata të përmbushin qëllimet e tyre, ata mund ta kthejnë favorin më vonë.

“Çfarë aftësish u nevojitet?” Aftësitë që ju kanë fillimisht të filloni punën mund të mos jenë të njëjtat me ato që ju nevojiten tani. Sa më shpejt të kuptoni se çfarë duhet të fitoni dhe zhvilloni, aq më mirë.

Përshtatur nga “5 Questions to Ask When Starting a New Job,”, nga Michael D. Ëatkins.

Rezervoni si një “Guest Podcast”.

 

Podkastet është një vend i mrekullueshëm për të ndarë njohuritë dhe ekspertizën tuaj, por si mund të rezervohesh si mysafir? Filloni me identifikimin e shfaqjeve që dëshironi të jeni. Gjeni se ku janë rezervuar njerëz të tjerë në fushën tuaj, ose vizitoni faqet e internetit të shfaqjeve për të kërkuar për mysafirët e mëparshëm. (Googling “podcast për [zonën tuaj të ekspertizës]” nuk është një ide e keqe.) Nëse e njihni dikë që ka qenë në një shfaqje që ju intereson, kërkoni një hyrje. Dhe dëgjoni një episod të çdo podcast për të siguruar që do të ishit mirë. Sapo të keni disa mendime në mendje, përgatitni postën tuaj elektronike. Në një ose dy paragrafë të shkurtër, jepni kush jeni, sfondin tuaj dhe kredencialet dhe pse dëgjuesit e shfaqjes do të jenë të interesuar për atë që ju keni për të thënë. Pastaj bëhuni gati për intervistë. Mendoni për pyetjet që mikpritwsi mund të kërkojë dhe praktikoni t’u përgjigjeni atyre me një mik derisa përgjigjet tuaja të jenë të qarta dhe të mprehta.

Përshtatur nga “How to Get Booked as a Podcast Guest“, nga Dorie Clark.

A përpiqeni të gjeni diçka për të thënë në takime?

 

Duke folur gjatë një takim mund të rrisni dukshmërinë tuaj në punë, por kjo nuk vjen natyrshëm tek të gjithë. Nëse përpiqeni t’i jepni mendimet tuaja, mund të provoni disa gjëra. Para takimit, përgatitni disa komente ose pyetje në mënyrë që të dini se do të keni diçka për të thënë. Ju gjithashtu duhet të mendoni për arsyet tuaja për të kërkuar të flisni në vendin e parë. Pyesni veten pse ju intereson tema e takimit dhe përdorni përgjigjen si frymëzim kur hartoni komentet dhe pyetjet tuaja. Gjatë takimit, kur vjen radha juaj, pushoni dhe merrni frymë. Kjo gjë do tju ndihmojë të forconi zërin tuaj, duke ju ndihmuar të flisni me qartësi dhe autoritet. Por mbani mend, se duke thënë diçka thjesht sab për të thënë diçka nuk është gjithmonë një ide e mrekullueshme. Nëse jeni duke folur për të treguar ose për të ofruar një koment që do të shprehet më mirë një-në-një me dikë, mund të jetë më mirë të thuash asgjë.

Përshtatur nga “How to Speak Up in a Meeting, and When to Hold Back” nga Allison Shapira