Buletini i Financave Publike – Janar 2017

Ministria e Financave të Republikës së Shqipërisë publikoi Statistikat fiskale për muajin Janar 2017. Në shërbim të analizës janë të disponueshme të dhënat kumulative për të ardhurat publike, shpenzimet qeveritare dhe investimet nga Shkurti 1998 deri në Janar 2017.

Për më shumë informacione lexoni materialin e mëposhtëm:

Vetëpunësimi i të Rinjve, Pengesat dhe Alternativat: Guida e Vetëpunësimit

Data e Fillimit: 01 Prill 2017

Data e Mbarimit: 30 Shtator 2017

Shteti: Shqipëri

Mbështetur nga:  Agjencia për Mbështetjen e Shoqërisë Civile

Përshkrimi i Projektit:

Projekti “Vetëpunësimi i të Rinjve, Pengesat dhe Alternativat: Guida e Vetëpunësimit”  ka për qëllim mbështetjen e nismave që fuqizojnë kapacitetet ekonomike të grupeve të margjinalizuara me fokus gratë dhe të rinjtë e papunë. Guida e vetëpunësimit përmban një paraqitje të detajuar të sfidave që ekzistojnë sot në vend për të vetëpunësuarit dhe përpiqet të krijojë një bazë këshilluese dhe orientuese për të rinjtë që synojnë  vetëpunësimin dhe sipërmarrjen,  duke lehtësuar kështu perspektivat e tyre dhe me synim rritjen e shkallës së të vetëpunësuarëve në vend.

Guida e Vetëpunësimit:

Raporti  i Tregut të Punës në Shqipëri:

 

Presidenti i Nderit të IPPM-së, Prof. Dr. Arben Malaj mbi reziqet e uljes së menjëhershme të taksave

Sa më e thellë dhe e menjëhershme të jetë ulja e taksave, aq më i madh është risku që rritja e pritshme ekonomike të mos arrihet, që të ardhurat e humbura nga ulja drastike e taksave të mos kompensohen dhe për pasojë, aq më i madh është risku i një krize të re të stabilitetit financiar, pa të cilin nuk ka prosperitet ekonomik.

Intervistën e plotë mund ta lexoni tek Revista Monitor:

http://www.monitor.al/uljet-e-medha-te-taksave-prodhojne-krize/

Sondazh: Zgjedhjet 2017

Njoftim

Instituti për Politikat Publike dhe Mirëqeverisjen në bashkëpunim me Kolegjin Universitar Luarasi po zhvillojnë një sondazh, qëllimi i të cilit është parashikimi i rezultatit të Zgjedhjeve Parlamentare 2017 dhe studimi i karakteristikave të votuesit shqiptar. Sondazhi përmban një sërë pyetjesh të përgjithshme, të cilat nëpërmjet një sërë metodash dhe testesh statistikore do të përdoren për të marrë analiza dhe rezultate sa më të detajuara mbi specifikat dhe preferencat e votuesve.

Ky sondazh synon jo vetëm të përcaktoj me një probabilitet të lartë partinë fituese, por në të njëjtën kohë numrin e deputetëve të partive sipas qarqeve, mundësitë që kanë partitë për të fituar apo marrë më shumë deputet në varësi të grupit që votuesi i përket.

Për të plotësuar sondazhin ndiqni linkun më poshtë:

http://balkanweb.com/site/sondazhe-3/

Studentja e Harvardit leksion të hapur me të rinjtë e “Luarasi”

Në datën 15 Qershor 2017, në ambjentet e Universitetit Luarasi në bashkëpunim me IPPM u zhvillua një workshop rreth mundësisë për të studiuar në universitetet më të mira në botë. E ftuar ishte Teuta Turani, ish pjesëtare e stafit të IPPM dhe aktualisht studente në Harvard, dhe Presidenti i Nderit i IPPM Prof. Dr. Arben Malaj. Teuta foli rreth eksperiencës së saj mbi aplikimet dhe pikat kryesore të cilat një student i mirë duhet t’i ketë parasysh rreth kritereve dhe procesit të aplikimit, gjithashtu rreth mundësive për bursa studimi.

Ky aktivitet u publikua edhe në gazetën on – line Panorama. Për të lexuar artikullin e plotë, ju lutemi të klikoni mbi linkun më poshtë:

http://www.panorama.com.al/studentja-e-harvardit-leksion-te-hapur-me-te-rinjte-e-luarasi/

Presidenti i Nderit të IPPM-së, Prof. Dr. Arben Malaj mbi transparencën e fondeve të Hotel “Dajti-t”

Presidenti i Nderit të IPPM-së dhe njëkohësisht anëtar i Këshillit Mbikëqyrës të Bankës Qendrore, Prof. Dr. Arben Malaj, ka reaguar mbi transparencën e shpenzimeve për fondin e caktuar për rikonstruktimin e Hotel: “Dajtit”. Televizioni Klan ka publikuar këtë reagim të Prof. Dr. Malaj, I cili thekson se Banka e Shqipërisë duhet të tregojë transparencë dhe eficiencë maksimale në çdo shpenzim të saj.

 

Për të parë artikullin e plotë në Televizionin Klan (në shqip), ju lutemi të klikoni në linkun e mëposhtëm:

http://tvklan.al/skandali-me-tenderin-e-ish-hotel-dajtit-malaj-bsh-te-tregoje-si-i-shpenzoi-fondet/

Indeksi Global i Paqes 2017 – Përmbledhje

Ky është edicioni i njëmbëdhjetë i Indeksit Global të Paqes (GPI), i cili rendit 163 shtete dhe vende të pavarura sipas nivelit të tyre të paqes. Ai është produkt i Institutit për Ekonominë dhe Paqen (IEP) dhe është matësi udhëheqës për situatëtn botërore të paqes. Ky raport paraqet analizën më gjithëpërfshirëse të të dhënave të deritanishme mbi tendencat në paqe, vlerën e saj ekonomike dhe si të zhvillojmë një shoqëri më paqësore.

Drejtori Ekzekutiv i IPPM-së, Dr. Ledjon Shahini: Mbi programet ekonomike të partive kandiduese në Shqipëri.

Drejtori Ekzekutiv i IPPM-së, Dr. Ledjon Shahini, ishte i ftuar në programin e  Radio Televizionit Shqiptar “Shqiperia Zgjedh” si analist ekonomie për të diskuuar dhe dhënë mendime mbi përballjen e pogrameve ekonomike të Partisë Socialiste dhe asaj Demokratike në prag të zgjedhjeve elektorale.

 

Për të ndjekur intervistën e plotë në  Radio Televizionin Shqiptar (në shqip), ju lutemi të klikoni në videon më poshtë:

 

 

Presidenti i Nderit të IPPM-së, Prof. Dr. Arben Malaj, mbi mirëqeverisjen

Presidenti i Nderit të IPPM-së, Prof. Dr. Arben Malaj mbajti një leksion të hapur me studentët e Universitetit “Luarasi” në kuadër të mirëqeverisjes si çelësi i integrimit në Bashkimin Europian më datë 7 Qershor 2017.

Profesori foli për rëndësinë që ka gjetja e zgjidhjeve për problemet socio – ekonomike brenda vendit. Ai theksoi se se rruga për integrimin në Bashkimin Europian është më e lehtë në qoftë së një vend qeveriset në mënyrën e duhur.

Ky aktivitet u publikua edhe në gazetën on – line Panorama. Për të lexuar artikullin e plotë, ju lutemi të klikoni mbi linkun më poshtë:

http://www.panorama.com.al/leksion-te-luarasi-malaj-sfida-e-shqiperise-mireqeverisja/

Drejtori Ekzekutiv i IPPM-së, Dr. Ledjon Shahini, mbi remitancat

 

Drejtori Ekzekutiv i IPPM-së, Dr. Ledjon Shahini, ishte i ftuar në Scan TV për të diskutuar mbi remitancat.  Dr. Shahini diskutoi mbi luhatshmërinë dhe rolin e tyre në zhvillim socio – ekonomik të Shqipërisë.

Për të ndjekur intervistëne plotë në Scan TV (në shqip), ju lutemi të klikoni në videon më poshtë: